Steg 8 (13 år)

Träning 2-3 pass per vecka (90 min) + match

Allmänt

Seriespel 9 mot 9. Alla lag deltar nu i riktigt seriesystem. Resultat, tabeller, ungdomsregistrering, försäkringar blir påtagliga faktorer att hantera inom laget och klubben. Seriespelande lag kan spela på olika nivå, men vi arbetar främst i jämna spelnivåer inom åldersgruppen.

Spelet

Börja få insikter om spelets komplexitet, börja frstå grundläggande fakta om positioner, speluppbyggnad, rörelser och enklare taktiska begrepp. Passningarna skall hållas på marken. Trygghet med bollen, första touchen och pass på rätt fot skall vara prioriterat fokus. Då håller vi bollen inom laget

Kommentar: När 11 mot 11 spelet närmar sig ställs större krav på spelarna att ”tänka fotboll” – krav som kan ställas först när den enskilde spelaren är mentalt mogen. Det är långt ifrån alla som fattar med en gång. Ha stort tålamod! Grundläggande taktiska begrepp skall dock börja introduceras för spelarna vid kontinuerliga (men korta) teorigenomgångar där målbilden görs tydlig. (Se målbilder: lagspelets metoder och spelarens färdigheter).

Individen

Börja intressera sig för spelet fotboll. Kolla matcher på Ullevi, Valhalla, Majvallen och på TV. Börja förstå vad som krävs för att få en bra utveckling.

Kommentar: Individuella samtal kan fungera inspirerande. Uppmuntra ambitiösa spelare att prova andra idrotter för att förbättra fysik och allsidighet. Ambition skall alltid uppmuntras! Samtidigt är det viktigt att inte skrämma bort spelare som inte ser poängen med att satsa superhårt. Spelarna i denna ålder har fortfarande mycket tid att bara njuta av sitt fotbollsspelande, drömma om och tänka på sin satsning inför kommande år.

Gruppen

Hitta och känna tillhröighet. Inse vilken nivå man själv och laget befinner sig på och lockas att vilja bli (ännu) bättre. Nu gäller det att få spelarna att förstå att det handlar om träning. Det gäller också att få spelarna att förstå att klubben är större än det enskilda laget och att det är en tillgång. Äldre spelare har mycket att lära ut. Använd SISU:s studiematerial ”Föreningsträdet” och vår egen ”Policy ute på plan” som diskussionsunderlag.

Kommentar: Det är viktigt att tänka långsiktigt. Som tränare skall du inte fokusera på den egna gruppens maximerade spelstyrka utan att utveckla ”puckelstyrkan” i gruppen (se manualen s.98-99). Räkna med att några starka spelare på sikt försvinner från gruppen, då gäller det att andra spelare kan ta ver de centrala rollerna.

Teori

Regler för 9 mot 9. Fotbollstermer. Allmänt om spelsystem med mera. Kosthållning. Livsföring. Föreningsträdets föreningslära.

Rekommenderat träningsinnehåll

Utveckla tidigare teman (10-12 år) och utgå sedan från SvFF:s tematräningar. Fortsatt betoning på smålagsspel och speluppfattning. Bygg helheten med verktygen från det stora 7 mot 7 spelet. Introducera idéer omkring rörelse med och utan boll – Triangelspel, instick, överlapp. Öva spelmoment två mot två, tre mot tre, fyra mot två och så vidare. Befäst och utveckla kunskaper om anfallsspelets grunder: speldjup, tillbakaspel, spelvändning, spel på markerad spelare, andravåg, skapa yta.

Våra diplomövningar Sacchi-fotboll, Fitzcarraldo samt Landslagsövningen är mycket effektiva för spelfrståelse och de viktiga löpningarna utan boll. Träna på försvarsspelets grunder (markeringsförsvar och kombinationsmarkering), främst försvarssida och markering, men också på press, understöd och täckning.

Bra att öva i denna ålder. Utgå från helheten i spelet. Tipsa om detaljerna: Inlägg, inläggsfint, hrnor. Tackling/motlägg. Omställning till försvarsspel vid inspark, hörna och frispark. Målvaktsspel vid hörna/frispark/inlägg.

Snabbhetsträning/styrka. Fortsatt fokus på snabbhet och snabbhetsstyrka (hopp samt styrkegymnastik för bålen med egen kropp som redskap). Ingen konditionsträning utöver den man får av fotbollsspel. Flertalet av våra diplomövningar tränar löpstyrka, en del stimulerar explosiv löpstyrka och andra uthållighet, samtidigt som man tränar fotboll (exempelvis Midnight run, Diagonalen, Fitzcarraldo och Arsenal ). Det är slöseri med tid att skicka ut 13–14-åringar på löprundor när de istället kan gå ut och träna skott och brassefotboll.

Spelsystem och speluppbyggnad. I vår spelarutbildningsplan följer vi Göteborgs Fotbollfrbund rekommendationer i syfte att skapa ett flexibelt anfallsspel och ett individuellt präglat markeringsspel i försvaret. Det skall uppstå många en mot en- situationer, både i försvar och i anfall. Betona likaså att alla i laget, oavsett position, har uppgifter i både försvar och anfall. Med klara målbilder för vad spelet går ut på kommer spelarna enkelt klara av övergången till 11 mot 11 vid 15 års ålder.

Uppdaterad: 11 DEC 2019 21:59 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020