Steg 10 (15 år)

Träning 3 pass per vecka (90 min) + match

Allmänt

Första året i 11 mot 11 och spelarna får ökad känsla för spelets villkor. Resultat, tabeller, spelarövergångar, spelarlicenser, försäkringar blir påtagliga faktorer att hantera inom laget och klubben. Under året arrangerar Göteborgs Fotbollförbund zonträningar och distriktsläger.

Sorgligt nog försvinner lag och serierna tunnas ut. Storklubbar lockar de spelare som sticker ut, men med en bra verksamhet baserad på träningskvalitet och åldersintegration erbjuder Azalea BK ett mer än fullgott alternativ. Talangfulla spelare kan utvecklas flera år till i den trygga och socialt stimulerande miljö Azalea BK utgör.

Spelet

Vi fortsätter att sträva efter en anfallsinriktad och passningsorienterad fotboll nu i formationen 4-3-3 med rak backlinje (se nedan). När laget lär sig hantera spelets komplexitet och många möjligheter närmar vi oss fotboll både som problemlösning likt schack och glimtvis som en vacker konstart.

Kommentar: När spelarna har grundtrygghet i spelet och har trygghet till improvisation och att bryta mönster både taktiskt och tekniskt visar sig lösningar som ”ingen trodde var möjliga”! Vi vinner goa segrar mot på pappret övermäktiga motståndare och njuter. Spelare skall uppmuntra varandra att spela smart, göra det oväntade, söka tillfällen att utmana ”naturlagarna” och höja sig över dem – det omöjliga är alltid möjligt för de som älskar spelet (i alla fall före avspark). Se målbilder: lagspelets metoder och spelarens färdigheter.

Individen

Roliga träningar ger spelare med hög ambition och lustfylld satsning = positiva resultat.

Kommentar: Det långsiktiga tänkandet och det målmedvetna arbetet skall nu börja ge frukt. Fotboll blir extra roligt när man märker hur mycket man lärt sig.

Se sig själv, laget och klubben som representanter för list och elegans.

Kommentar: Nu skall alla veta vad ”klubben” är och hur föreningsdemokratin fungerar i en ideell förening. Använd SISU:s studiematerial ”Föreningsträdet” och vår egen ”Policy ute på plan” som diskussionsunderlag.

Grundteman

Utveckling av speluppbyggnaden. Utgå från styrt smålagsspel med riktning. Använd de enkla passningsdrillarna till att finslipa teknik – ställ större krav på tempo och teknik. Träna på spel under press (exv. Fitzcarraldo, Tvåzonsövningen och Trezonsövningen). Fortsätt att nöta rörelse med och utan boll (Sacchi är suverän) – djupled, diagonalt, platsbyten, överlapp, V-löpningar.

Bra att öva extra i denna ålder. Bollmottagning/göra sig spelbar. Vändning/täcka bollen, vändning/kroppsfint. Passningsspel/lyfta blicken, överlapp/v-löpning/u- löpning, position vid inlägg. Individuellt försvarsspel. Målvaktens spel: Parader/styra bollar.

Snabbhetsträning/styrka. Utökad styrketräningsförberedande gymnastik under vintern, med fokus på mage, rygg, ljumskar och lårets baksida. Introduktion i skivstångsteknik. Observera: endast med kvastskaft eller stång utan vikter som förberedelse för skivstångsträning när kroppen vuxit färdigt. Brottningsträning ger utmärkt allsidighet och kan lämpligen läggas in under försäsong som komplement. Azalea har goda kontakter med brottartränarna i GAK-hallen.

Spelsystem och speluppbyggnad. Göteborgs Fotbollförbund rekommenderar 15- årslag att spela 4-3-3 med en rak backlinje (se utbildningsmatrisen). Det vill säga en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av en lite mer defensiv spelare (balansspelare) och två mer offensiva spelare, samt tre anfallare där den centrala anfallaren har en något mer framskjuten placering än de båda ytteranfallarna (plogform). Ungefär samma utgångspositioner gäller i både försvarsspel och anfallsspel. Spelsystemet för 15-åringar tar därmed steget mot en mer kollektiv prägel där spelarna skall hitta vägar att samarbeta och tillsammans hitta lösningar som är bra för laget.

Anfallsspelet skall bestå av enkla snabba passningar hellre än enstaka svåra. I speluppbyggnaden skall ambitionen vara ett ökat tålamod genom att bollen oftare rullas runt i backlinjen innan speluppbyggnaden påbörjas. Vidare rekommenderas att man skall arbeta med 2 mot 1- eller 3 mot 2-situationer (jobba med överlapp/väggspel). Så kallade instick till ytteranfallare bakom motståndarnas ytterbackar kan naturligt utnyttjas med 4-3-3. Överlappning blir ett annat användbart vapen när ytterback eller närmsta offensiva mittfältare löper utanför ytteranfallaren. I mitten uppstår många möjligheter till väggspel när någon av de offensiva mittfältarna kombinerar med centrala anfallaren.

I försvarsspelet rekommenderar Göteborgs Fotbollförbund ett försvarsspel baserat på kombinationsmarkering. Det är en blandning av zonmarkering, det vill säga att man markerar den motståndare som befinner sig i den egna zonen, och man-man-markering som innebär att man markerar och följer samma spelare under ett helt anfall. I ett kombinationsmarkeringsförsvar är det bortre mittbacken (back nummer tre från bollsidan räknat) som är huvudansvarig för djuptagning i backlinjen. Vilken av mittbacksspelarna som hamnar som nummer tre varierar. Detta kallas i fotbollsvärlden för ”alternerande innerbackar”. Ju närmare eget mål man kommer desto större blir inslaget av man-man-markering och vice versa.

Uppdaterad: 11 DEC 2019 22:20 Skribent: Azalea BK

Klubbmärke 2020