Steg 7 (12 år)

Träning 2-3 pass (90 min) + match

Allmänt. Kontinuerligt seriespel i Göteborgs Fotbollförbunds regi. Nu spelar vi stor 7 mot 7. Deltagande i ett flertal cuper under hela året. Genomför gärna ”försäsongsläger” inför vårsäsong eller höstsäsong.

Spelet. Anfallsspelet kännetecknas av ett passningsinriktat spel med långa och korta passningar längs marken. Spelvändningar och djupledsspel bakåt är viktiga moment för att skapa ett bra djupledsspel framåt och samtidigt behålla bollen inom laget på ett säkert sätt. I försvarsspelet krymper laget motståndarnas spelytor. Det sker genom ett bollorienterat försvarsspel i form av markeringsförsvar. Utöver markering är press och understöd viktiga moment. Alla spelare deltar i anfallsspelet och alla spelare deltar i försvarsspelet. Omställningar från anfall till försvar sker genom att vi snabbt kommer på försvarssida.

Kommentar: När stor 7 mot 7 börjar skall verktygen som vi lärt oss sakta börja omsättas på större ytor. Nu börjar det bli ”riktig fotboll”. För beskrivningar av lagspelets metoder och spelarens färdigheter se SvFF:s spelarutbildningsplan

Individen. Njut av de ”goa” segrarna – väck lusten att spela både med list och elegans.

Kommentar: Fokusera på de lyckade ögonblicken och spelsekvenserna. Uppmana spelarna att skapa inre bilder där de känner och återupplever smarta lösningar, perfekta skott, passningar och dribblingar – Det är ett beprövat knep att utveckla både tekniken och lusten att spela.

Gruppen. Betona vikten av att alla känner sig delaktiga och vill jobba för laget. Betona också vikten av att lära av äldre spelare i Azalea, men också att vara schysst mot yngre spelare. Börja ta upp grundläggande föreningslära. Vad är en styrelsen? Hur funkar Azalea?

Kommentar: Viktigt för ledarna och spelarna att förstå att spel i de högsta juniorserierna kräver en stor trupp och samarbete mellan åldersgrupper – berätta hur kul det är att lära känna de andra spelarna i klubben. Använd SISU:s studiematerial ”Föreningsträdet” och vår egen ”Policy ute på plan” som diskussionsunderlag på spelarträffarna.

Grundteman. Stort fokus på den funktionella tekniken och spelförståelsen. Alltså så mycket spel som möjligt. Locka fram tankeverksamheten med styrande regler i spelet. Alla ska börja förstå grundläggande begrepp i anfallsspel – spelbarhet, spelbredd, spel- avstånd, speldjup – och i försvarsspel – försvarssida, markering, press, understöd. Låt spelmönstren växa fram ur spelarnas förståelse. Använd SvFF:s tematräningar som utgångspunkt. Servera inte mönstren i överdrivet drillande av färdig och fixerad speluppbyggnad. Fotboll handlar om kreativ problemlösning i situationen (så som den upplevs av spelaren) och är ingen utantill läxa. För att skapa bilder för spelarna att förstå: använd våra diplomövnngar: Sågen, Sågen med vägg och Blixten, samt Vaggan vara (se diplomövningarna nedan).

Bra att öva extra i denna ålder. Passning och skott med vrist, helvolley, lobb. Nick. Bryta tackla motlägg. Finta dribbla: skottfint/klackfint/tempofint Anfallsspel/spelförståelse. Försvarsspel/markering. Målvaktspel/hoppteknik/höga bollar fallteknik/inspark.

Snabbhetsträning. Fortsatt enbart fokus på lekfull snabbhetsträning, koordination, reaktion och hoppspänst. Tvärtomleken som ni hittar bland våra diplomövningar är hur kul som helst. Styrka i form av grodhopp/upphopp/enbenshopp + bålträning måste i ökad omfattning smygas in i träningen mellan bollövningarna. Den så kallade Isländska hovnigningen är en mycket viktig fotbollsövning – det är styrketräning och smidighetsträning i ett. Se avsnittet om Snabbhet och styrka

Uppdaterad: 27 DEC 2018 14:41 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020