Steg 6 (11 år)

Träning 2 pass per vecka (90 min) + match

Allmänt
Kontinuerligt seriespel i GöteborgsFotbollförbunds regi (utan tabeller). Deltagande i ett flertal Cuper under hela året. Genomför gärna ”försäsongsläger” inför vårsäsong/ höstsäsong.

Spelet
Fortsätta öva trygghet med bollen. Börja öva på samarbete i två mot en situationer. Slå hårda bra passningar på ”rätt” fot, ta ny position.
Kommentar: Samspelet i den närmaste omgivningen i fokus. Betona spelbarhet: Se bollen! Hjälp bollhållaren. Fortfarande är trygghet med bollen grunden till ett bra passningsspel.

Individen
Njut av segrarna och lär av förlusterna. Öva förmågan att lära av erfaren- heter. Öva samtidigt upp förmågan att vara en god lagkamrat.
Kommentar: Lärandet är en långsiktig process. Matchsituationer är tillfällen att dra lärdom. Men det tar tid, vi ser inte alltid förändring från en dag till en annan. Ha tålamod! Beröm försöken och ansträngningen. Alla får lov att misslyckas! Ta tillvara tillfällen att prata med spelarna och inte bara om fotboll. Förklara att laget är beroende av alla sina spelare, ge varje enskilt barn som försöker ett helhjärtat erkännande ... men säg inte en sak och gör en annan: favorisera inte de redan starka.

Gruppen
Matchspel ger en realistisk bild av den egna och lagets förmåga. Väck tankarna kring hur laganda och ett stöttande kamratskap kan göra laget ännu starkare. Koppla samtalet till andra lag i Azalea BK. Använd SISU:s studiematerial ”Föreningsträdet” och vår egen ”Policy ute på plan” som diskussionsunderlag.
Kommentar: I mötet med motståndaren formas bilden av lagets styrka. Bygg en långsiktig ”vinnarkänsla” genom att steg för steg lära lite till. Det är en fin känsla när laget för första gången vinner över ett tidigare oövervinnligt motståndarlag.

Teori
Efter denna fas ska spelarna praktiskt förstå och behärska baskunskaperna i fotboll. Börja förstå grunderna i anfallsspelet med spelbarhet och spelavstånd som centrala begrepp. Likaså grunder i försvarsspelet: försvarssida och markeringsspel.

Rekommenderat träningsinnehåll
Nu kan det börja bli dags att börja fylla på med verktygen till det kommande 11 mot 11 spelet, utgå från SvFF:s tematräningar. Låt barnen själva upptäcka spelet. Uppmuntra kreativitet och spelarnas egen förmåga till problemlösning genom smålagsspel och styrda spelövningar (med riktning för att likna spelet i match). Speluppbyggnaden växer då fram ur spelarnas egna lösningar. Servera inga färdiga mallar konstruerade utifrån din egen förståelse av speluppbyggnad, utan ge dem bilder att jobba mot. Enkla passningsmönster kan användas på det sättet - för att ge en bild av huvuddragen i spelet: bland våra diplomövningar hittar ni Sågen, Sågen med vägg och Blixten. Överdriv inte, viktigt att barnen förstår mönstren som användbara lösningar i det riktiga spelet, exv. Juventuskvadraten och Peje Bengtssons vals (se Azaleas Diplomövningar).
Bra att öva extra i denna ålder. Fint och dribbel: kroppsfint/Cruyff-finten/överstegsfint. Driva bollen. Skott insida/utsida Fullfölja pass/avslut. Bollmottagning låret/bröstet. Målvaktens teknik: rörelseteknik och förflyttning. Målvaktens spel: skottvinklar/grundagerande.

Snabbhetsträning
Lär ut hur man gör mångsteg och Borsovsteg (ta hjälp om ni är osäkra). Introducera repstegen och koordinationssteg som ett ständigt återkommande moment under uppvärmningen. Viktigt att även bål och ryggträning tas med som återkommande inslag som komplement till snabbhetsövningar och hoppspänst. All styrkegymnastik kan göras under lekfulla former. Ett kort inslag av styrkegymnastik mellan fotbollsövningarna är ett bra sätt att samla gruppen – se mer under Snabbhet och styrka.

Uppdaterad: 06 DEC 2019 15:52 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020