Steg 5 (10 år)

Träning 2 pass per vecka (90 min) + match

Allmänt
Kontinuerligt seriespel 7 mot 7 i Göteborgs Fotbollförbunds regi. Anmäl lag med förenigsstyrka. Åldersgruppens anmälningsnivå i matcherna avgörs med utgångspunkt från fotbollsmässig mognad hos genomsnittet av spelare i truppen. Deltagande i ett flertal cuper under hela året. Genomför gärna ”Försäsongsläger” inför vårsäsong men allra helst inför höstsäsongen (varmare bad).

Spelet
Våga ta tid och kontrollera bollen. Sök fri yta. Våga utmana. Titta upp och slå passningen. Och för spelarna i närheten av bollhållaren: Hjälp kompisen med bollen. Spring fram så att du ser bollen och kan få en passning – så skapas bollinnehav och fint passningsspel. Om olyckan är framme och laget mister bollen gäller: försvarssida, press och markering.
Kommentar: Grunden till ett bra anfallsspel är att spelarna vågar ta sig tid att få kontroll och är trygga med bollen. Träna på det! Skrik inte ”passa bollen” i tid och otid. För målbilder se SvFF:s spelarutbildningsplan: lagspelets metoder och spelarens färdigheter

Individen
Börjar få små, små insikter om träningens betydelse (fortfarande klarar sig många barn i denna ålder med ”råtalang”). Vid träning kan ibland individuella svagheter och styrkor specialtränas. Att spela hemma själv eller med kompisar är också något som måste uppmuntras i alla lägen.
Kommentar: Det är otroligt roligt att spela fotboll! Kommer inte barnen till träningarna har vi gjort något fel. Ändå kan det vara nu barnen börjar märka att det kan ta emot ibland. Det finns andra saker som också lockar. Ta det lugnt. Tvinga inte på barnen för stora krav. Ha tålamod. Gör träningarna roliga med mycket spel och utvecklande lek, så kommer fliten som ett brev på posten.

Gruppen
Lär gruppen att hantera vinst likväl som förlust. Framför allt: betona att alla måste våga försöka. Uppmuntra barnen att uppmuntra varandra.
Kommentar: Låt barnen fundera kring hur man skall bete sig under match mot sina lagkompisar likväl som mot domare och motståndare. Använd gärna SISU:s studiematerial ”Axel och Elin” och vår egen ”Policy ute på plan” som diskussions- underlag.

Teori
Efter denna fas ska spelarna praktiskt förstå och behärska baskunskaperna i fotboll. Börja förstå grunderna i anfallsspelet med spelbarhet och spelavstånd som centrala begrepp. Likaså grunder i försvarsspelet: försvarssida och markeringsspel.

Rekommenderat träningsinnehåll
Bygg upp lagets repertoar av övningar, utgå från SvFF:s tematräningar samt Göteborgs fotbollförbunds spelarutbildningsmatris. Smålagsspel är basen och introducera sedan olika typer av styrda spelövningar, men aldrig fixerad drill som barnen inte förstår syftet med och aldrig övningar med kö. Enskilda teknikmoment, företrädesvis mottagning/medtagning, söka fri yta, utmana och dribbla, kan tränas under några veckor i streck och sedan repeteras regelbundet. Jobba mycket med en mot en spelet (exempelvis med Våra diplomövningar Dr Mabuse och La Paz – duell i gryningen).

Bra att öva extra i denna ålder. Bollkontroll: finter och dribblingar. Mottagning- vändning. Skott: liggande, rullande, studsande boll, nedtagning, volley. Nick. Målvaktens teknik (för alla spelare): Fånga höga bollar; fallteknik; helvolleyutspark.

Snabbhetsträning
Totalt fokus på lekfull snabbhetsträning, koordination, reaktionstävlingar och hoppspänst – ALLTSÅ ingen konditionsträning utöver den man får av fotbollsspel.. Snabbhetsträning innebär kort explosivt arbete i max 6 sekunder och lång vila. Snabbhetsträning läggs in i början på passet efter uppvärmningen (alltid boll på uppvärmning). Olika former av stafetter fungerar bra (spring/hoppa på ett ben/hoppa sick-sack/springa baklänges och så vidare).

Uppdaterad: 06 DEC 2019 15:52 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020