Steg 4 (9 år)

Träning 2 pass per vecka (90 min) + match

Allmänt
Seriespel 5 mot 5 anordnas av Göteborgs fotbollförbund med en match per vecka vår och höst, Vintertid spelas barnfutsal i form av sammandrag. Ett ökat deltagande i cupsammanhang – jämna lag en självklarhet. Uppmuntra till mycket, mycket spontanfotboll. Organisera inte sönder barnens bollglädje. Ledarskap handlar om att motivera! Var övertygad om att alla kan lära sig – visa den övertygelsen hela tiden!

Spelet

Lugn med bollen! Ta emot – kontrollera − sök upp fri yta − titta upp − passa/eller utmana! Alla spelare deltar i anfallsspelet och alla spelare deltar i försvarsspelet. Anfallsspelet kännetecknas av ett passningsinriktat spel med korta passningar längs marken, mestadels djupledsspel framåt men också med ambitionen att behålla bollen inom laget på ett säkert sätt. Målchans skapar vi genom att utmana och dribbla i en mot en situationer eller genom att skapa 2 mot 1 situationer. Vi är beslutsamma i avslutsögonblicket och skjuter med båda fötterna. I försvarsspelet krymper laget motståndarnas spelytor. Det sker genom ett bollorienterat försvarsspel där vi försöker få press på bollhållaren för att ta tillbaka bollen (Se filmerna lagets metoder). Kommentar: Fokus på bollkontroll snarare än strukturerat passningsspel (se målbilderna i spelarens färdigheter), men nu skall spelarna förstå att fotboll är ett lagspel. Alla skall förstå att varje eget mål startar från målvaktens utkast, laget som helhet skapar målchansen – glädjen över gjorda mål skall genomsyras av delaktighet. Begrepp som spelbarhet och spelavstånd börjat få en praktisk innebörd. ”Försvarssida” och ”press” sitter i ryggmärgen.

Kommentar: Grunden till ett bra anfallsspel är att spelarna vågar ta sig tid att få kontroll och är trygga med bollen. Träna på det! Skrik inte ”passa bollen” i tid och otid. För målbilder se SvFF:s spelarutbildningsplan: lagspelets metoder och spelarens färdigheter

Individen

Känna suget, ha lust att själv gå ut och trixa och träna skott.

Kommentar: Ta hjälp av föräldragruppen: Hur lockar vi barnen till en fysisk aktiv fritid?

Gruppen

Utveckla klubblojalitet och bli stolt över att vara med i Azalea BK – Göteborgs coolaste klubb. Vi tar hand om varandra! Använd SISU:s studiematerial Föreningsträdet. Se till att det finns många tillfällen där barnen kan fundera kring hur man kan uppmuntra och stötta varandra. Träningsläger där ledare och spelare lever tillsammans några dagar är också betydelsefulla inslag som främjar klubb- och laglojalitet. Då kan det också finnas plats för mer snack: Hur blir man en bra lagkompis?
Kommentar: Ha laganda som kort tema vid varje samling, berätta att Azalea är mer än det egna laget. Vid matcher och cuper skall spelare och ledare vara klädda i klubbrepresentativa kläder, det är en viktig yttre signal som visar att vi är ett lag. Vi är Azalea BK.

Teori

Begynnande förståelse för grunderna i anfallsspelet: spelbarhet och spelavstånd – rör dig så att du ser bollen och din kompis kan passa! Vi passar för att med bollen under kontroll komma närmare motståndarnas mål.

Rekommenderat träningsinnehåll

Fokus på individuell teknik och spelövningar. En stor del av träningen skall bestå av styrt smålagsspel där tekniken och spelförståelse/speluppfattning/problemlösning stimuleras. Ställ frågor till spelarna istället för att servera svar. Hitta på kluriga spelregler som tvingar spelarna att tänka. Skott är kul – testa Jönssons glada karusell, en övning med mycket action och lite kö. Teknikbanor med inslag av kroppsmotoriska övningar är kul. Träna på kullerbyttor, språngnickar, tigersprång, grodhopp och så vidare tillsammans med bolltekniken se äventyrsbanan bland Azaleas diplomövningar.

Bra att öva extra i denna ålder. Passning med fotens in- och utsida. Skott med fotens utsida. Bollmottagning med foten. Bollkontroll/bollen nära foten; dribblingar. Målvaktens teknik: grundställningen, fånga bollen/skopan/utkast.

Fotbollsfys och allsidig träning

Vi fortsätter att arbeta med grundmotorik och koordination som en del av den allsidiga träningen.  Det gör vi i form av lekar och med en äventyrsbana. Lägg också till ett par tränings pass med målvaktsträning för alla under året. Konditionsträning är mycket lågt prioriterad för åldersgruppen. Träningen ska organiseras så att det är mycket smålagsspel med mycket aktivitet och många bollkontakter. Snabbhetsträning innebär kort explosivt arbete i max 6 sekunder och lång vila. Snabbhetsträning läggs in i början på passet efter uppvärmningen (alltid boll på uppvärmning). Olika former av stafetter fungerar bra (spring/hoppa på ett ben/hoppa sick-sack/springa baklänges och så vidare).

Gå till föregående sida: Nivå 1 (6-9 år)

Uppdaterad: 08 DEC 2019 12:04 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020