Steg 3 (8 år)

Träning 1-2 pass per vecka (90 min) + sammandrag

Allmänt
Spel 5 mot 5 i lokala sammandrag några gånger på våren respektive hösten. Vintertid spelas barnfutsal i form av sammandrag. Använd cupspel som belöning för truppen efter fint arbete på träning och match. Spela alltid med jämna lag. Få tips om bra cuper av andra Azalealag.

Spelet
Var vän med bollen, våga hålla bollen och få kontroll innan du slår en passning. När vi förlorar bollen och kämpar vi (pressa bollhållaren) för att vinna tillbaka den.
Kommentar: Betona vikten av bollkontroll för ett bra passningsspel. Sök fri yta innan passningen slås. Försök att koppla träningsmomenten till matchspelet, arbeta med att få spelarna att se träningens effekt – tala om hur laget lyckades förbättra spelet i senaste matchen.

Individen
Längta till matcherna och se matcherna som ett tillfälle att lära sig mer. Meddela ledare vid frånvaro från träning eller match.
Kommentar: Uppmana spelarna att tänka på alla lyckade skott och dribblingar de gjort på träningen eller på matchen – träna på att skapa mentala bilder!

Gruppen
Utveckla laganda genom att betona allas lika värde. Alla skall våga försöka och pröva. Alla lär sig spela fotboll i olika takt, men alla lär sig!
Kommentar: Det är viktigt att spelarna börjar se sig som en gemensam enhet där man jobbar tillsammans – alla hjälper varandra att bli bättre – allas insats är lika viktig för laget. Använd SISU:s studiematerial Föreningsträdet. Fortsätt arbetet med att skapa en trygg stämning vid matchtillfällen. Spelare i denna ålder behöver ofta samla ihop sig inför match, snarare än att värma upp – sitt ner och skapa lugn i gruppen. Uppvärmda blir spelarna av sig själva.

Teori
Känna till grunduppgifterna för målvakt, backar och forwards. Börja förstå poängen med att vara spelbar och att gå ur passningsskugga – spring fram så att ni ser bollen och kan få en passning! Regler 5 mot 5.

Rekommenderat träningsinnehåll
Fortfarande kan träningen bedrivas i mycket enkla former, men nu skall barnen börja känna igen sig väl i en del enklare övningar och bollekar. Inled gärna passen med någon form av passnings-/drivabollövning med namnlek. Fortsatt fokus på smålagsspel och individuell bollbehandling. Instruktioner som ”Hålla bollen inom laget”, ”passa fri medspelare” är inte fel, men uppmuntra till ”lugn med bollen” i första hand. Följ SvFF:s tematräningar och GFF:s utbildningsmatris samt botanisera bland Azaleas diplomövningar för 5 mot 5 fotboll. Målbild: Spelarna är trygga med bollen. Lagkompisar gör sig spelbara (Se filmerna lagets metoder).

Allsidig träning
Totalt fokus på lek för att utveckla grundmotorik och koordination. Leken är också viktig för den psykosociala utvecklingen. Äventyrsbana är alltid med. Ett par träningspass med målvaktsträning för alla är också bra allsidig träning.

Gå till föregående sida: Nivå 1 (6-9 år)

Uppdaterad: 08 DEC 2019 12:04 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020