Steg 2 (7 år)

Träning 1 pass per vecka (60 min) + sammandrag

Allmänt
Spel 3 mot 3 i lokala sammandrag några gånger på våren respektive hösten. Vintertid spelar vi Barnfutsal och sammandrag inomhus.

Spelet
Fortsatt fokus på individuella färdigheter och bollkontroll snarare än strukturerat passningsspel. Utgå från målbilderna i spelarens färdigheter och lagspelets metoder.
Kommentar: ”Alla skall våga, alla får pröva, alla får misslyckas, alla skall försöka tills de lyckas!” – uppmuntra ömsesidigt förtroende mellan spelarna och arbeta konsekvent för att skapa en ”safe to fail-miljö”.

Individen
Tycka att det är roligt att träna. Känna sig trygg med kompisarna. Meddela ledare vid frånvaro från match.
Kommentar: Arbeta med att få spelarna att förstå att man hjälper varandra att bli bättre genom att skapa bra stämning på träningarna. Alla skall våga dribbla.

Utveckla kamratskap. Bli vän med laget, gilla dina nya kompisar.
Kommentar: Ta tid vid samlingar och prata om hur man är en bra lagkompis och ödmjuk fotbollsspelare. Alla skall lära känna alla. Tillåt ”gamla” kompiskonstellationer då och då, men arbeta för att skapa nya.

Teori
Känna till klubbens, ledarens, domarens roller och funktioner. Hantera både vinst och förlust i relation till andra. Acceptera domslut på ett respektfullt sätt. Regler 3 mot 3 spel.

Rekommenderat träningsinnehåll
Andra året fortsätter i samma lekfulla anda som det första, med fokus på motorik och individuell bollkontroll.
Ett stort inslag i varje träning är övningar med en spelare/en boll. Enklare passningsövningar kan användas som illustration, men överdriv inte drillen (se exv. Azalea-kvadraten och Honolulu bland våra diplomövningar). Använd övningarna till att visa vikten av att exempelvis passa på ”rätt” fot och vara ”rättvänd”, men öva sedan färdigheterna matchlikt.
Spela mycket smålagsspel i alla dess former, med få spelare, mycket bollkontakt och små ytor.
Målbild: Ta emot passning, kontrollera bollen, titta upp, passa bollen framåt/sidled.

Gå till föregånde sida: Nivå 1 (6-9 år)

Uppdaterad: 08 DEC 2019 12:05 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020