Steg 1 (6 år)

Träning 1 pass per vecka (60 min)

Allmänt Visa mer

Fotbollslek. Inget kontinuerligt träningsmatchspel. Uppmuntra spontanfotboll i alla former.

Spelet
Bli vän med bollen. Anfallsspelet präglas av att vi på ett kontrollerat sätt ta oss fram genom att driva bollen eller att spela bollen i djupled. Målchans skapas genom att vi utmanar och dribblar. Alla spelare deltar i anfallsspelet och alla spelare deltar i försvarsspelet.
Kommentar: Grunden för all träning är smålagsspel på små ytor. Fokus på bollkontroll/driva boll. Alla övningar skall vara roliga, några lätta, några lite svårare och så mycket lekar. Bollen är rund, den rullar både fort och långsamt – det handlar om att lära sig det.

Individen
Skall längta till träningarna och vilja ha bollen som gosedjur.
Kommentar: Fotbollsglädje handlar om så mycket mer än bara fotboll. Betona kamratskap, leken och stöttande trygghet.

Lära känna varandra. Lära sig hantera vinst och förlust på träningen!
Kommentar: Ta tid vid samlingar och prata om hur man är en bra lagkompis. Alla är vi nybörjare och tillsammans skall vi ha riktigt kul. Det är inte katastrof att förlora – det kommer nya matcher! Allt fokus på prestation och lärande.

Teori
Veta om att man borde vara tyst, lyssna och se på ledare när hon/han talar. Regler för 3 mot 3 spel.

Rekommenderat träningsinnehåll
Använd Azaleas lekpass Fotbollsglädje som utgångspunkt. Målsättningen är mycket bollkontakt, allsidig träning (framför allt grundmotorik och koordination) och att titta upp och orientera sig. Var kreativa och lekfull, exempevis kullerbytta om laget gör mål (tänk på att stoppa in pauser).

Spel
Smålagsspel på liten yta är grunden. Spela 1 mot 1 eller 2 mot 2. Bryt av med föräldramatch någon gång då och då. Variera antalet mål. Ingen målvakt och inga positioner. Alla är anfallsspelare när vi har bollen och försvarsspelare när vi inte har bollen. Namnlekar (med driva boll/byta boll) är utmärkta för lagkänslan och som uppvärmning. Ett stort inslag i varje träning är övningar med en spelare/en boll: Driva–stanna–vända–söka fri yta−passa bollen. Kroppsmotoriken skall övas: hopp, lek och kullerbyttor med och utan boll.

Gå till föregående sida: Nivå 1 (6-9 år)

Uppdaterad: 08 DEC 2019 12:05 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020