Azaleas Diplomövningar Nivå 1 (6-9 år)

NAMNLEKAR

I denna övning uppmuntrar du dina spelare att vara kreativa och träna på flera olika färdigheter, samtidigt måste de titta upp och vara uppmärksamma på olika signaler. De tränar också på att kommunicera och ges möjlighet att lära känna varandra.

Hej, kompis

ORGANISATION

Spelarna har varsin boll och driver på en begränsad yta. På signal: Byt boll med närmaste kompis och säg: ”Hej, kompis!” eller varandras namn. Variera signal för att stimulera olika sinnen. Anpassa ytan efter antalet spelare.

SÅ HÄR GÖR VI

Låt spelarna vara kreativa och bestämma på vilket sätt de ska flytta bollen. Uppmuntra att de använder båda fötterna och olika delar av foten, insida, utsida och sula. Variera genom att träna på att finta och dribbla och att vända med bollen. Utmana spelarna genom att växla mellan olika signaler för att byta boll, stanna med foten på bollen, sitta på bollen och så vidare.

Byt förutsättningar och uppgift ofta.

Tänk på att anpassa så att det blir ”mycket aktivitet på liten yta”

I denna övning lär barnen känna varandra samtidigt som de uppmuntras att vara kreativa med bollen. De får träna olika färdigheter samtidigt som de måste titta upp och vara uppmärksamma på olika signaler.

Övning Passa dig!

ORGANISATION Två av tre spelare har boll och driver på en begränsad yta till en spelare utan boll dyker upp. Byt bollhållare med tre passningar. Variera signal för att stimulera olika sinnen. Anpassa ytan efter antalet spelare.

SÅ HÄR FUNKAR DET Låt spelarna vara kreativa och bestämma på vilket sätt de ska flytta bollen. Uppmuntra dem att använda båda fötterna och olika delar av foten, insida, utsida och sula. Variera genom att träna på att finta och dribbla och att vända med bollen. Byt förutsättningar och uppgift ofta. Tänk på att anpassa så att det blir ”mycket aktivitet på liten yta”

I denna övning uppmuntras du barnen att passa varandra, samtidigt måste de titta upp och vara uppmärksamma på det som händer runtomkring. De tränar också på att kommunicera med varandra.

Övning Passningsfest!

ORGANISATION Alla spelare rör sig på begränsad yta. Tre bollar passas runt med fötterna och två bollar kastas och tas emot med händerna.

SÅ HÄR FUNKAR DET Både bollhållare och bollmottagare ropar varandras namn för att öka kommunikationen före passningen. Stegring: Begränsa antal tillslag. Lägg till en eller flera bollar. Sätt in några spelare som jagar. Tänk på att anpassa så att det blir ”mycket aktivitet på liten yta”

LEKAR MED BOLL

I denna övning uppmuntrar du dina spelare att vara kreativa för att komma ifrån en motståndare och ger dem möjlighet att komma på olika sätt att kontrollera bollen.

Övning Tjuv och polis!

ORGANISATION Spelarna delas in i par där en spelare är tjuv och den andra polis. Båda har boll. På den konade ytan ska tjuven försöka ta sig ifrån polisen. Polisen följer efter tjuven och försöker vara så nära som möjligt. Spela 60-90 sekunder. Byt uppgifter och eventuellt par.

SÅ HÄR FUNKAR DET Tjuven försöker komma undan polisen genom att driva, dribbla och vända. För att komma nära tjuven måste polisen vara uppmärksam och hinna med i svängarna så att inte tjuven försvinner samtidigt som de kontrollerar bollen. Kan polisen nå tjuven med en hand når spelet blåses av är tjuven fångad.

I denna övning uppmuntrar du dina spelare att vara kreativa och kontrollera bollen samtidigt som de måste titta upp och vara uppmärksamma på det som händer runtomkring. De tränar också koordination och grovmotorik.

Vem år rädd för Virginia Woolf

ORGANISATION Anpassa ytan efter antal spelare. Alla spelarna står utspridda längs linjen med varsin boll. I mitten står en tränarel som spelarna måste ta sig förbi utan att bollen rinner ut över linjerna. I de yttre korridoren gör barnen olika koordinativa utmaningar.

SÅ HÄR FUNKAR DET Låt spelarna själva bestämma på vilket sätt de ska flytta bollen. De kan driva mot fri yta, finta och dribbla eller vända med bollen för att komma undan tränatrn. Stegring: För att lyckas ska alla spelare ta sig över utan att bli fångade. De som tagit sig över till andra sidan kan hjälpa sina kompisar genom att med list gå in i ytan igen och distrahera träsktrollet och få det att vända sig om. Exempel på koordinativa utmaningar: Sula bollen framåt, sula bollen bakåt. Passa bollen framåt och springa ikapp och sätta sig på den, göra groddhopp, gå björngångeller krabbgång. Kasta fånga. Trixa med bollen.

ÖVRIGA LEKAR

SPEL