Grupplänkar

Några viktiga begrepp!

Tanken är att åldersgrupperna i klubben tillsammans bildar en sammanlänkad kedja. Länkarna skall betraktas som nivåer i ett utbildningssystem. Varje länk har en kärna uppbyggd av spelarna i respektive åldersgrupp. Varje åldersgrupp spelar på en nivå i seriesystemet som passar det stora flertalet i gruppen. Länkarna förenas av att gruppernas spelare ibland spelar i den ena nivån och ibland med den andra. På så vis länkas yngre åldersgrupper samman med de äldre just för att uppnå olika svårighetsgrader på träning och match.

Poängen är att grupperna matchas på en bekväm spelstyrkenivå där man inte behöver spela med det absolut starkaste laget för att hänga med motståndarna. Samtidigt kan klubben erbjuda de mest ambitiösa spelarna utmaningar på högre nivå i form av svåra matcher och framför allt mycket mer träning. Med ökad träningsmängd och de olika spelstyrkenivåerna kan klubben erbjuda spelarna en fotbollsutbildning av högsta kvalitet.

För att genomföra detta synsätt gäller det att frångå en djupt rotad tankemodell – lusten att ställe upp med toppade, maximalt starka lag (Lagstyrkeprincipen).

Genom att fokusera på ”förstalagets” spelstyrka uppstår en tankemodell där de tre, fyra starkaste spelarna i ”förstalaget” betraktas som lagets omhuldade kärna. Denna kärna av spelare matchas hårt och alltid på centrala positioner. Övriga spelare betraktas som en periferi, som i bästa fall kompletterar laget och i sämsta fall sabbar för laget. När de starkaste spelarna sedan lockas över till andra klubbar finns plötsligt bara periferin kvar – kärnan var ingen riktig kärna och laget försvinner upp i rök.

Med grupplänkmodellen krävs att utgångspunkten är en annan – vi måste fokusera på gruppens styrka snarare än lagets. Bilden av en normalfördelningskurva kan illustrera skillnaden i sättet att tänka. Låt oss förmoda att spelstyrkan bland spelare i en åldersgrupp är spritt i en normalfördelningskurva.

Det är i regel ett fåtal spelare som är markant starkare än de andra. Den stora mängden spelare i ett lag är just medelgoda. Då är det också lättare att inse vilka spelare som utgör stommen i en lagkonstruktion baserad på grupplänkmodellen – nämligen den stora mängden av medelgoda spelare. Bilden av normalfördelnings- kurvan kan rent av få oss att inse att det är de starka spelarna som utgör periferin och den breda gruppen som utgör kärnan.

Det är den stora majoriteten av spelare i en åldersgrupp som skall bygga lagets styrka. Ju starkare den stora gruppen är desto starkare är den enskilda länken i kedjan vi kallar det puckelstyrka. Därför måste även de medelgoda och svaga spelarna omhuldas och inspireras att vilja träna och utvecklas – det kräver helt andra signaler än de som sänds ut när lagstyrkeprincipen tillämpas.

Det blir uppenbart att modellen kräver ett långsiktigt pedagogiskt upplägg från klubbens sida, samt ledare, spelare och föräldrar som inte ser gruppens ”första lags” maximerade spelstyrka som högsta prioritet. Det gäller snarare att ligga på bra serienivåer med den spelargrupp som finns, så att det blir en bra mix av njutbara segrar och lärorika förluster.

Ledare, spelare och föräldrar måste lära sig att den individuella prestationen och den individuella utvecklingen inte nödvändigtvis är kopplad till lagets resultat. Det gäller inte minst att få de starka spelarna i ”periferin” att förstå att de inte är tvungna att gå till en elitförening för att utvecklas. Så länge man inte är en dominerande spelare i klubbens högsta nivå så finns det mycket att lära. Först när en spelare har nått ”taket” i den egna föreningen är det dags att lämna klubben för en högre spelnivå.

Uppdaterad: 04 DEC 2019 19:28 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020