Åldersgruppintegrering

Våra riktlinjer för åldersgruppintegrering

I en grupplänkmodell kan åldersgrupperna liknas vid länkar i en lång kedja. Genom modellen för åldersgruppintegrationen länkas åldersgrupperna stegvis ihop till en stark helhet: Azalea – Azalea/GFF junior – GFF senior.

Vårt mål med åldersgruppintegreringen är först som sist att klubben ska kännas attraktiv och rolig att vara med i. Integrationen mellan grupperna måste därför ske med omsorg och inte upplevas som påtvingad och jobbig. Grupplänkar byggs steg för steg med lust och nyfikenhet.

Riktlinjer för spelare under 16 år

• Alltid i rätt åldersgrupp. Azalea BK rekommenderar att alla spelare alltid spelar med den egna åldersgruppen tills det år de fyller 16 år. Undantag kan medges, exempelvis om det finns starka sociala skäl.
  • Syftet med åldersgruppsintegrering. Spel med äldre kan vara en rolig och inspirerande morot för unga spelare. För äldre spelare är det lärorikt att ta på sig rollen som mentorer (för att i andra sammanhang själva vara den unga som får stöd). Ur klubbens perspektiv är det positivt för sammanhållningen och klubbkänslan att sociala band knyts mellan åldersgrupperna. Utbyte mellan åldersgrupper kan påbörjas under 7 mot 7 åren. Börja med att tränarna lär känna spelarna i andra åldersgrupper. Skapa gemensamma aktiviteter och börja försiktigt att låta yngre spelare prova utmaningar i den äldre gruppen. Låt ett brett urval av yngre spelare komma med på den äldre åldersgruppens träningar, gärna på ett rullande schema. När spelet 11 mot 11 inleds kan yngre spelare även spela enstaka matcher i den äldre årgångens lägsta spelnivå. Kanske åker den äldre ålders- gruppen på cup med flera lag och få avbytare, bjud då med spelare från den yngre åldersgruppen.
  • Aldrig dragkamp. I åldrarna 13-15 kan yngre spelare få spela matcher i äldre lag. Matchandet skall ske på spelarens villkor och inte upplevas som en press eller dragkamp. Syftet med åldergruppintegrering får aldrig vara att stärka upp spel- styrkan eller skapa ”konkurrens” i den äldre årgångens högsta spelnivå. Överhuvudtaget skall matchandet in i en äldre åldersgrupp ske varsamt. Börja med träningar och därpå match i den äldre åldersgruppens lägre spelnivå.

Riktlinjer från och med året spelarna fyller 16

• Sikte mot junioråldern. Under året tjejerna fyller 15 och killarna 16 bör spelarna regelbundet få träna och spela med andra åldrar – både för att ambitiösa spelare behöver känna på svårt motstånd och för att en kommande juniortrupp skall kunna ta form. Här gäller det att vara inkluderande och lyhörd: missa ingen som kan känna sig uppmuntrad och ha utbyte av att spela med de äldre ibland.
  • Träningarna alltid utgångspunkten för åldergruppsintegration. Vi varvar träningstider för att maximera möjligheterna att träna både med den egna åldersgruppen och med äldre lag.
  • Första steget: etablera de yngre spelarna socialt i gruppen. Andra steget: åldersintegrerat juniorspel. Spel i äldre åldersklass skall främst ske i den lägre spelnivån i juniorserierna. Yngre spelare skall inte ta plats på andras bekostnad på juniorlagens högre spelnivå. Innan spel på den högre nivån skall den yngre spelaren var socialt etablerad i gruppen.
  • Tre matcher på två veckor. En spelare skall aldrig spela mer än tre seriematcher per tvåveckorsperiod. Helst ska det vara 48 timmar mellan matcherna. Spelarens hemvist avgör vilken match som skall prioriteras.
  • Max två åldersgrupper. En spelare skall endast röra sig mellan max två åldersgrupper. Undantag kan ske för enstaka inhopp, exempelvis om en tidigt utvecklad 16-åring spelar någon match på seniornivå förutom spelet i egna åldersgruppen och i juniorlaget. Regeln om tre matcher under varje tvåveckorsperiod gäller dock. Utan nödvändig tid för återhämtning ökar risken både för skador och för mental trötthet.

Steget till seniornivå

I junioråldern skall ett brett urval av spelare få möjlighet att testa träningar och matcher med seniorerna. Grunden för åldersgruppintegration är därmed fortsatt densamma. Några viktiga principer gäller:

• Juniortränarna gör bedömningarna. Så länge spelarna är juniorer är det juniortränarna som bedömer vilka spelare som skall upp och träna med seniorerna. Bedömningen skall grundas på fotbollskunnande, tränings- ambition och spelförståelse, det räcker inte med bara fysisk mognad. Saknar en spelare de relevanta egenskaperna så är det bättre för spelarens utveckling så är det bättre för spelarens utveckling att träna med jämnåriga även om spelaren har fysisk styrka nog att spela med seniorer.
  • Seniortränarna rekommenderar. Seniortränarna rekommenderar sedan de spelare de anser vara redo för B-lagsspel. Först när seniortränarna skaffat sig en välgrundad uppfattning på träning, juniormatcher och i B-lags matcher kan man börja diskutera en mer systematisk uppflyttning till seniortruppen.
  • Juniorlaget är första prioritet. Så länge spelaren i fråga är junior och inte är given i startuppställningen i A-laget juniorlagets träningar och matcher högre prioritet än seniorlaget. I bytet av hemvist skall bytet gå i steg: Relationen 2:1 byts till relationen 1:2 beträffande träningar och matcher under minst en säsong.
  • Azaleas övergripande målsättning skall fortsätta att gälla. GFF har samma ambitioner som Azalea BK: så många spelare som möjligt skall se stimulerande möjligheter att fortsätta spela fotboll så långt upp i åldrarna som möjligt.

Uppdaterad: 04 DEC 2019 19:51 Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020