Hoppa till sidans innehåll

Azalea som plantskola


När skall man gå till en elitförening?

Vår rekommendation

Det finns i de flesta årskullar spelare som både har talang och en mycket hög ambitionsnivå när det gäller att träna rätt och hårt. Elitföreningar börjar höra av sig när våra spelare är i 15-årsåldern och har figurerat i distriktslag eller zonlag.

Frågan inställer sig: när skall talangfulla och ambitiösa spelare lämna Azalea BK för spel med en förening högt upp i seriesystemet? Det finns inget enkelt svar, men generellt visar erfarenheten att klubbar som Azalea BK och GFF innebär en bra miljö för talangutveckling även efter 15 års ålder.

Den lilla klubben, med välutbildade ledare, trygg kamratskap och goda möjligheter att både hålla på med andra idrotter och till tidigt seniorspel brukar beskrivas som ”vägen till landslaget”. Påfallande många av dem som faktiskt blir elitspelare kommer just från småklubbar och har gått över till elitföreningen relativt sent – oftast efter att ha spelat i seniorspel i lägre divisioner. Väldigt få kommer hela vägen från elitklubbarnas egna 14-årslag.

Vår rekommendation är därför att spelare med ambition att nå eliten inte lämnar Azalea BK förrän man ”slagit i taket” och etablerat sig som en dominerande spelare i vår högsta nivå – GFF:s A-lag. Då är spelaren mogen och förmodligen väl lämpad att konkurrera i riktigt tuffa miljöer. Följande kriterier bör enligt vår erfarenhet vara uppfyllda innan man lämnar Azalea BK/GFF:

 1. Spelaren skall träna minst fyra gånger i veckan (gärna olika idrotter) och vilja träna ännu mer (som 15-åring).
 2. Spelaren skall vara en given A-lagsspelare i GFF:s seniortrupp.
 3. Spelaren skall ha fått tydliga signaler från högsta ansvariga i den nya klubben att man sett spelarens kvaliteter och tror på dem.
 4. Spelaren skall vara beredd att satsa allt på fotbollen under några år när kompisarna sitter hemma och har tråkigt framför datorn.

Den viktiga frågan för en 15-årig spelare är inte ”När skall jag gå till en storklubb för att ha chansen att bli bra i fotboll?” utan ”Är jag beredd att träna så mycket som krävs för att bli riktigt bra?”. Det viktiga är att man under de kommande åren är beredd att träna mycket, inte färgen på tröjan.

Positiva sidor i den lilla klubben

 1. Det är mycket givande att vara dominerande i ”den lilla klubben”.
  1. Att spela i ett lite svagare lag utvecklar spelsinne och insikten att fotboll är problemlösning (av typen ”Hur ska vi göra för att vinna mot ett lag som är starkare på nästan varje position”).
  2. Den starke spelaren lär sig att ta stort ansvar i spelet.
  3. Den starke spelaren tvingas arbeta för två eller tre och överträffa sig själv i match efter match, vilket är mer utvecklande än att ”bara behöva göra sitt jobb” i en väldrillad segermaskin.
 2. Det är mycket roligare att spela med kompisar och för ett lag. I den lilla klubben finns en mycket väsentlig social dimension som saknas i elitförenings konkurrenspräglade miljö. I den lilla klubben spelar man för laget och umgås med sina kompisar. Fotbollslivet blir så mycket roligare och tryggare än i elitföreningar, där konkurrenssituationen i sig, kombinerad med kontinuerlig och systematiserad utslagning, utgör en motkraft till kamratskapet.
 3. Det är utvecklande att skynda långsamt. I klubbar lägre ner i seriesystemen kan man ta sina utvecklingssteg i lugn och ro. Man blir inte utsparkad för att man har en svacka ett år. Samtidigt finns möjligheten att ta stora kliv när tiden är mogen, inte minst genom möjligheten till tidigt seniorspel. Den lilla klubben kan erbjuda minst lika hög nivå på spelet som elitföreningarna (Göteborgs juniorelitlag brukar spela jämna träningsmatcher mot seniorlag i division tre-fyra).
 4. Det är en fördel att vara en oslipad diamant. Elitföreningarnas starka sida (sägs det) är att man skolar sina spelare taktiskt och tekniskt (ett annat sätt att uttrycka det: spelarna stöps i en och samma form). Spelare från mindre klubbar är ibland mindre skolade, men å andra sidan är det en fördel att ha ytterligare sidor kvar att utveckla den dagen man tar steget till en högre nivå. En oslipad diamant innebär helt enkelt fler möjligheter än en färdigslipad.

Avigsidor med en elitförenings ungdomssektion (13 - 19 år)

Generellt kan sägas att elitföreningar erbjuder mycket hög kvalitet på träningar och matcher. Samtidigt skapar den stora konkurrensen och den homogena miljön effekter som måste betraktas som potentiellt negativa för det stora flertalet av spelarna i en sådan trupp.

 1. Det är mindre utvecklande att ”bara behöva göra sitt jobb” i ett starkt lag. I elitlaget behöver varje spelare anstränga sig mindre i matchsituationen eftersom laget är homogent och alla gör vad de skall. Spelsinne och problemlösning behöver aldrig testas när laget spelar enligt den inövade planen. Jämför med mittbacken i den lilla klubben som kanske måste täcka upp för en ytterback som aldrig fattat vad backspel innebär.
 2. Mördande konkurrens. Det räcker sällan att ”bara” vara en talangfull och dominerande spelare för att få en lyckad resa i en elitförening. Det räcker ofta inte ens att vara bäst i Göteborg på sin position. Man konkurrerar med Västsveriges bästa spelare i minst tre åldersklasser. Elitklubbar lockar ungdomsspelare på landslagsnivå. Visar det sig att klubben tror mer på den nye spelaren har man ganska snart en jobbig tillvaro. En skadeperiod eller en dålig vår med kärlekstrubbel och mycket skola kan innebära att man faller ifrån klubbens satsningar. Varje höst kickas ett antal spelare ut ur truppen – hur kul är det? Är man inte bra nog har man inget värde för elitföreningen.
 3. Gruppdynamiken. Spelarna i det egna laget blir konkurrenter och den gruppdynamiken passar långt ifrån alla under de viktiga ungdomsåren. Dessutom kan man misstänka att många spelare riskerar att gå miste om den viktiga tryggheten och den sociala gemenskap som är helt avgörande för att det skall vara roligt att spela och långsiktigt satsa på fotboll. Elitföreningarna har ett enormt svinn av talangfulla spelare som bränner ut sig i unga år och lägger av innan de egentligen vet hur bra de skulle ha blivit.
 4. Det är lätt att fastna i juniorspel. Steget från juniorspel till seniorspel är mycket stort såvida man inte är en exceptionell undantagsspelare. Är man inte supertalangen med tidig fysisk mognad är det lätt att fastna i juniorspelet. Utvecklingen stannar av och man förvandlas till sparringpartner för de nya spelarna som fyller på utifrån. Trots att man egentligen borde ha många år av utveckling framför sig skapas känslan av att vara passé.
 5. Högfärdsmekanismen En ofta förbisedd faktor är att en fotbollsutbildning inte bara handlar om att utveckla spelarens färdigheter utan minst lika mycket om att fostras som idrottare, lagspelare och som människa. Det går därför att argumentera för att en mindre breddklubb inte fostrar sämre fotbollspelare utan en annan typ av fotbollspelare. Högfärdsmekanismen

  I fotboll är kopplingen ganska svag mellan lagets resultat och den individuella prestationen. Utan att egentligen behöva anstränga sig kan en relativt medelmåttig spelare vinna varenda match under hela sin ungdomstid, det gäller bara att vara bra nog för att platsa i ett starkt lag. En väldigt stark spelare behöver naturligtvis anstränga sig ännu mindre ... Låt oss kalla detta för lagidrottens högfärdsmekanism:

  Är bara uppbackningen den rätta från föräldrar och ledare kan ”talanglagets” lättköpta segrar blåsa upp spelarnas egon till orealistiska dimensioner. Det säger sig självt, de starka spelarna i det svaga ”breddlaget” får en helt annan bild av vad som krävs för att vinna matcher och bli bra i fotboll. Duktiga spelare i sämre lag får lära sig ödmjukhet och att kämpa för segrarna. De får det som brukar kallas ”karaktär”, en känsla av att ”det är på mig det hänger”. Behöver vi tillägga att karaktär, ödmjukhet och ansvarstagande är nyckelord för varje tränare på elitnivå.

 

 

Uppdaterad: 14 NOV 2019 09:19 Skribent: Azalea BK
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Azalea BK - Fotboll
Ekedalsgatan 18-20
41466 Göteborg

Kontakt:
Tel: +4631143433
Fax: +4631143433
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

Sponsorer:

140610-Stiftelsen-Dunross

 

 

icamajorna


Samarbetspartners:

v48_BF_digitalt_380x380.jpg