Lättade restriktioner 1 juni

01 JUN 2021 14:52
Från 1 juni vidgas möjligheten till träning, matcher och tävlingar i mindre omfattning för alla åldersgrupper.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2021 14:52

Barn- och ungdomslag samt seniorlag får bedriva träningsverksamhet, genomföra matcher och tävlingar i mindre omfattning samt delta vid mindre cuper och läger.

Folkhälsomyndigheten skriver i sina riktlinjer: "Med ”i mindre omfattning” avses antingen ett färre antal deltagare, eller ett färre antal matcher eller tävlingar."

Från 1 juni tillåts även upp till 500 åskådare på anläggningar som kan erbjuda anvisade sittplatser. På mindre arenor som Majvallen där det inte är möjligt är maxantalet 100 åskådare.

Följande gäller vid match:

1. Resande till och från matcher - kan ske i bilar med 4 st spelare om spelarna/ledare är i samma lag.
  2. Omklädningsrum öppnas upp för i 1:a hand bortalaget vid matcher. Förbundets och föreningens rekommendation är att ombyte och dusch fortsatt skall ske hemma så långt det är möjligt och lämpligt, t.ex. vid kortare resor. Om dusch och ombyte sker på plats, är det viktigt att trängsel undviks.
  3. Hemmalaget kommer ombytt och duschar hemma.
  4. Omklädningsrummet är öppet för toalettbesök. Kommunen tillhandahåller tvål och handsprit.
  5. Matchgenomgångar sker utomhus.
  6. Spela match ”i mindre omfattning” innebär en match i veckan för ett lag .

Toalett på Majvallen

En välkommen nyhet är att omklädningsrummen på Majvallen från och med idag hålls  öppna vid match. Jan-Olof Snygg har uppdrag att öppna och stänga åt GFF som har ett skötselavtal med kommunen. Kommunen tillhandahåller tvål och handsprit i omklädningsrummen.

Göteborgs stad har också meddelat att en handikappstoalett och en vanlig bajamaja är planerat att placeras på Majvallen vid Gula huset senast 1/6.

Detta gäller för publik

Från och med 1 juni tillåter vi publik på matcherna. Maxantal på Majvallen är 100 personer utöver spelare och ledare eftersom vi inte har möjlighet erbjuda numrerade sittplatser.

I övrigt gäller tidigare rekstriktioner tills vidare. Läs mer

Fotbollens förhållningssätt med anledning av covid-19

Coronautbrottet innebär stora påfrestningar på vårt samhälle. Svensk fotboll har ett ansvar att bidra till att konsekvenserna blir så hanterbara som möjligt och att så få som möjligt drabbas. SvFF har därför tagit fram riktlinjer och rekommendationer till stöd för föreningar, distriktsförbund och andra berörda parter.

Vårt förhållningssätt i rådande läge är att anpassa vår verksamhet och vidta de åtgärder som situationen kräver. De beslut vi tar baserar vi på den information som finns tillgänglig, och på regeringens och ansvariga myndigheters direktiv. Samtidigt är vi medvetna om att situationen förändras hela tiden och att vi kan behöva ompröva ställningstaganden.

Behovet av att minimera risken för smittspridning får betydande påverkan på tävlingsverksamheten över hela landet. Hälsan kommer i alla lägen först – det har varit utgångspunkten både för de beslut som styrelsen fattat gällande SvFF:s tävlingar, och för de rekommendationer man har tagit fram till distriktsförbunden avseende distriktens tävlingar.

SvFF har tagit fram riktlinjer och rekommendationer som alla delar av fotbollsrörelsen bör förhålla sig till. Vi tror att dessa kan vara ett bra stöd som gör det enklare för föreningarna att ta hand om sin verksamhet och fatta beslut i en utmanande tid.

Alla måste dock vara införstådda med att läget kan skifta snabbt – nya beslut från myndigheter kan komma, situationen kan både förvärras och förbättras. Dessa rekommendationer och riktlinjer kan därför behöva uppdateras (i princip bör man utgå från att detta kommer att hända). Om så sker kommer SvFF meddela alla berörda på snabbast möjliga vis.

Skribent: Leif Skoog

Klubbmärke 2020