Våra nya riktlinjer

Hämta PDF:  Våra nya riktlinjer

Inom Azalea BK har vi under många år arbetat aktivt med värderingsfrågor. Diskussioner på ledarträffar, klubbkonferenser och vid fotbollsplanerna har steg för steg fört arbetet med vår verksamhetsidé framåt. Arbetet initierades av Fredrik Sundqvist, som också skrev första versionen av Våra riktlinjer 2009 i samarbete med Anna-Johanna Klasander och Göran Lindhult. Dokumentet du nu håller i handen är en reviderad upplaga där även vår föreningsutvecklare Leif Skoog varit med i arbetet.

Riktlinjerna består av fyra delar. Första delen, Föräldramanualen, inleds med en allmänt hållen programförklaring där vi beskriver värdegrunden i vår verksamhet. Föräldramanualen fortsätter sedan med en översiktlig beskrivning av vår fotbollsutbildning och avslutas sedan med saker man skall tänka på vid sidlinjen. Del två är en mer specifikt hållen Ledarmanual, där våra riktlinjer, regler och träningsmetodik är preciserade för varje ålderskategori (Azalea BK:s 12-stegsmodell). Del tre, Klubbens rutiner, tar upp praktiska vardagsfrågor för lagledarna. Del fyra slutligen finner ni Lathundar med en kortfattad beskrivning av olika klubbfunktioner, utbildningsplaner, spelformer med mera. I det ursprungliga dokumentet fanns ytterligare en del, Appendix för filosofer, som var Fredrik Sundqvists fördjupning av diskussionerna kring olika ideologier inom ungdomsfotbollen. Denna del blev senare utvecklad och består numer av en egen bok: Så funkar ungdomsfotboll – Om gemenskap och konflikter i världens roligaste idrott, boken finns att beställa på SISU Idrottsböcker.
Mycket positivt har hänt i barn- och ungdomsfotbollen sedan den förra upplagan av Våra riktlinjer. Vår vision om en inkluderande och socialt hållbar föreningsidrott har blivit del i en stor rörelse. Om känslan tidigare var att vi gick mot strömmen är känslan nu den motsatta. I våra nya riktlinjer har vi tagit fasta på ny kunskap och många av de goda idéer som flödar i idrottssverige. Den kanske största förändringen i våra uppdaterade riktlinjer är Svenska Fotbollförbundets nya tränarutbildning och spelarutbildningsplan, med dem har vi fått nya effektiva verktyg att förverkliga vår vision. Själva kärnan i vår föreningsidé är dock den samma nu som tidigare: Azalea är en kvartersklubb med stor verksamhet och små medel. Vi drivs av glädjen i fotbollen och gemenskapen i lagen och i klubben. Vårt mål är en rolig och minnesvärd tid i Azalea för alla våra spelare, ledare och föräldrar.

Göteborg i juni 2016
John Dohlsten Ordförande Azalea BK