Azalea BK:s tolvstegsmodell

Nivå 1  6-9 år | Nivå 2  10-12 år | Nivå 3  13-16 år | Nivå 4  17-19 år

Metod och riktlinjer

Här följer en genomgång av resan med Azalea BK, klubbens utbildningsplan i tolv steg genom fyra nivåer. De olika stegen är indelade i åldersintervallen för 3-, 5-, 7-, 9- och 11-mannaspel. För varje åldersintervall kommer först resonemang kring gemensamma teman i utbildningen, sedan riktlinjer och regler, följt av metodiken för varje enskild ålder.

Våra tre grundpelare

Först några allmänna ord på vägen till dig som är ny tränare. Det är inte alltid ett lätt jobb du har framför dig, men det är fantastiskt givande. Grundregeln är att träningarna skall vara roliga! Som ledare skall du därför alltid ha glädjen i sökarljuset. Krångla inte till det: Spelet i sig är otroligt roligt. Fotbollen får aldrig bli så allvarstyngd att det blir tråkigt. Syftet med allt är att locka spelarna till ett livslångt fotbollsintresse! Därför: Var lyhörd för vad gruppen klarar av och tycker är roligt. Ha tålamod. Tvivla aldrig: alla kan lära sig!

Utbildning är en annan grundpelare i vår verksamhet. På ledarutbildningar finns mycket inspiration att hämta och många erfarenheter att utbyta – tränare i Azalea BK skall gå förbundets kurser och aldrig missa de workshops Azalea håller! Via utbildningarna får du tillgång till SvFF:s spelarutbildningsplan och tematräningar. Där får du också tillgång till pedagogiska beskrivningar och filmer med lagspelets metoder och spelarens färdigheter under resans gång. I Göteborgs fotbollförbunds utbildningsmatris finns också färdiga träningsprogram för varje nivå. Här i vår egen manual presenteras dessutom Azalea BK:s diplomövningar, en uppsättning robusta, enkla och beprövat effektiva övningar. Spelformsansvariga i Azalea hjälper och lotsar.

För det är enkelt att göra roliga och utvecklande träningar. Viktiga beståndsdelar i varje träning är smålagsspel och matchlika spelövningar där tekniken blir funktionell och där spelförståelsen utvecklas. Ledstjärnor skall vara mycket bollkontakt och inget köande. Låsta icke-matchlika (och ofta lite krångliga) drillövningar kan man vänta med. Övningar som innebär köbildning och ställtid skall definitivt skippas. Azalea BK har dessutom ambitionen att sätta en allsidig snabbhets- och koordinationsträning i fokus. Det betyder i stort att lekfulla inslag som främjar koordination, reaktionsförmåga, sprint och hoppstyrka är viktiga inslag i varje träning. Allt detta vet man om man går tränarutbildningarna.

Vår tredje grundpelare är erfarenhetsutbyte och samverkan. Kunskap och erfarenheter skall förmedlas. Tillsammans löser vi problem. Dialog med den spelformsansvarige och ledare i andra grupper ska känneteckna vår verksamhet. Som ledare i Azalea BK ska man se sig själv som del i en större helhet än det enskilda laget. Tillsammans skapar vi en bra verksamhet där alla får plats att växa.

Att vara barn och ungdomsledare i en idrottsförening bland det roligaste och mest utvecklande man kan sysselsätta sig med.  I Azalea ska vi vara många som delar på arbetet runtomkring. För att det ska fungera måste det finnas möjlighet till avlastning, utbyte och utbildning. Man får också snygga träningskläder av klubben.

Uppdaterad: 14 JUN 2017 15:07 Skribent: Azalea BK