Göteborgsfotbollens övergångspolicy

För att så många som möjligt ska kunna hålla på så länge som möjligt har fotbollsföreningarna inom Göteborgs Fotbollförbund anslutit sig till föreningslyftets Övergångspolicy (läs merpå GFF:s hemsida). Policyn gäller barn och ungdomar som är 10 år och äldre och syftar till att minska onödig rörlighet bland barn- och ungdomsspelare. Budskapet från förbund och föreningar är: Ha inte för bråttom!

Närhet, känsla av tillhörighet och en stöttande miljö är det viktigaste för unga fotbollsspelare både för att nå idrottslig framgång på sikt och för att hålla på länge med sin idrott. Det är alltså  bättre att träna där man bor tillsammans med sina kompisar i en lugn miljö där det finns justa ledare. Konkurrensutsatta miljöer i toppade  breddlag och elitföreningarnas akademier är inte lika gynnsamt.  Kopplingen mellan individuell prestation och utveckling är inte nödvändigtvis kopplat till lagets resultat. Det viktigaste är att ha ett långsiktigt perspektiv. Med bra träning och spel på flera nivåer för att det är roligt får utvecklas spelarna på ett bra sätt även om lagen inte är de mest konkurrenskraftiga i sin åldersgrupp.  Då kan man också hålla på med flera idrotter längre och det är också bra på alla sätt och vis. I gymnasieåldern kan det vara dags att tänka över hur man ska gå vidare för att göra en satsning för att bli så bra som möjlig. Läs våra rekommendationer i Azalea som plantskola.

Så här funkar det om man vill byta förening

Spelaren eller spelarens målsman tar man kontakt med Azaleas kontaktperson för övergångar och redovisa syftet med övergången och sedan följs den checklista för övergångar som finns i Övergångspolicyn (pdf) steg för steg. Från och med 15 års ålder är det tillåtet för elitföreningarna att kontakta spelare som de kan erbjuda plats i sina fotbollsgymnasie-grupper i övrigt skall all kontakt gå via föreningarnas kontaktpersoner.

Om spelare som vill komma till Azalea kontaktar lagets ledare ska spelaren hänvisas tillbaka till den gamla föreningen innan provträning. Den

Övergångsregler

Övergångar regleras i Svenska Fotbollförbundets representationsbestämmelser. med de tillägg som gäller i Göteborgdistriktet.

Spelare som är som är yngre än 15 år kan representera, spela för, en förening per speltermin. Det går med andra ord inte att byta lag mitt i en speltermin om det inte finns särskilda skäl. Det går till exempel att söka dispens om man flyttar till en ny stad eller liknande. Spelterminerna är indelade enlig följande:

• 1 mars-30 juni
  • 1 juli-31 oktober
  • 1 november-28 februari

Spelare som är 15 år och äldre är registrerade och  har laglicens i det lag de spelar för. Laglicensen gäller från 31/3 ett år till 1/4 året efter. Spelarna kan fritt byta lag under frimånaden 15 november - 15 december. I annat fall krävs att lämnande förening godkänner en övergång. En övergång är förknippad med en administtrativ avgift som betalas av mottagande förening.

Uppdaterad: 14 NOV 2019 16:55 Skribent: Azalea BK