Policy vid sidlinjen

I Azalea gäller följande:

Det är helt tillåtet för föräldrar:

• att heja på egna laget
  • att heja på och uppmuntra enskilda spelare.

Däremot ska föräldrar

• inte ropa instruktioner till spelarna. Låt tränarna sköta taktiksnacket! Både lagspel och spelarutbildning kan bli lidande om föräldrar står och ropar egna råd till enskilda spelare.  Ha is i magen och låt spelet rulla.
  • inte kritisera spelare, vare sig de egna eller motspelarna. Negativa kommentarer, eller gester, under match hjälper varken upp spelet eller stämningen. Håll inne med kritiken.
  • inte skälla eller klaga på domaren. Lär från början barnen att respektera domaren, även om hon eller han gör misstag. Ingen är felfri. En annan gång går tveksamma domslut vår väg. Det jämnar ut sig i längden.

Till etiketten hör också:

• att inte stå för nära motståndarnas lagledning och klack. Lämna respektfullt avstånd, speciellt om ni står på samma sida. Små kommentarer vid sidlinjen kan lätt missuppfattas om det är spänning i luften.
  • att inte diskutera domslut eller eventuella regelvidrigheter med motståndarklacken. Erfarenheten säger: Det är aldrig någon idé. Gå vidare.

Tänk på:

• att tränarna behöver arbetsro under match. Stå på behörigt avstånd från lagledningen, helst på motsatt sida av fotbollsplanen (om ni inte hamnar hos mot- ståndarnas lagledning då, för det är sämre).
  • att barn kan bli väldigt ledsna i stunden över en förlust, men glömmer å andra sidan väldigt fort. Behåll lugnet. Hjälp barnen att se framåt. Det kommer alltid nya matcher!

Lycka till!

Uppdaterad: 09 DEC 2019 13:22 Skribent: Azalea BK