Ibland blir det fel

Så här hanterar vi konflikter!

Man måste ha klart för sig att fotbollsvardagen i ett lag ibland innebär en omöjlig balansgång mellan motstridiga intressen och heta viljor. Riktlinjerna är avsedda att vara ett stöd i verksamheten för att lotsa lagen och deras ledare bort från de mest destruktiva konflikterna. Inga riktlinjer i världen kan dock helt trolla bort de värdekonflikter som finns inbyggda i lagidrotten och inget regelverk i världen kan skydda en ledare från ett eller annat felbeslut taget i stridens hetta – ibland kan barn bli orättvist behandlade. När det händer ska vi reagera.

Det kan kännas motigt att ta upp problem i laget. Som förälder till ett barn som kommit i kläm befinner man sig i ett underläge: det är svårt och ibland känsligt att kritisera en ledare som lägger ned en stor del av sin fritid och mycket engagemang på laget, särskilt om man själv bara är ”vanlig förälder”. Att vilja försvara sitt barn kan också kännas svårt i förhållande till föräldragruppen, speciellt om majoriteten verkar nöjda med, eller i alla fall neutrala till, tränarnas beslut. Men det är ändå viktigt att ta diskussionen. Våra riktlinjer har vi tagit fram just för att kanalisera engagemanget i Azalea åt rätt håll.

• Var inte rädd att berätta för ledaren att du upplever att ditt barn blivit orättvist behandlat, men glöm inte bort att se det hela över tid. Ett bortglömt byte i en tät match kan ju kompenseras med mer speltid i nästa match. Rådgör även med kontaktföräldern i laget.
  • Hjälp till att skapa en bra dialog mellan ledare och föräldrar. Här har Kontaktföräldern en viktig funktion – lyft diskussionen! Diskutera igenom aktuella riktlinjer och regler på föräldramöten i förebyggande syfte – gör alla uppmärksamma på vad som gäller i Azalea.
  • Om det dyker upp problem som är stora eller för känsliga: kontakta de fotbollsansvariga i styrelsen och be dem ta upp en diskussion med ledarna i laget eller vidta andra lämpliga åtgärder.
  • Om det går så långt att man vill byta förening kontaktar man först Azaleas kontaktperson för övergångar för dialog. Azalea kontaktar sedan den nya föreningen i enlighet med den övergångspolicy som gäller mellan fotbollsföreningarna i Göteborg. Detta gäller från 10 års ålder. Du hittar kontaktperson för övergångar här: Kontakta oss
  • Det är viktigt att man vid minsta misstanke om att ett barn kränks, utnyttjas sexuellt eller om det far illa på något annat allvarligt sätt med en gång tar upp frågan med fotbollsansvariga och styrelse. Vid allvarliga misstankar bör man vända sig direkt till sociala myndigheter.
  • Först som sist, den bästa garantin för en bra, sund och rolig verksamhet är en aktiv och engagerad föräldragrupp. Ju fler som engagerar sig desto roligare och tryggare blir det både för föräldrar och barn. Med stort föräldraengagemang blir fotboll garanterat oslagbart roligt!

Uppdaterad: 09 DEC 2019 14:37 Skribent: Azalea BK