Utveckling lyfter Azalea BK

Därför behöver vi utvecklas

Samhället och idrottsrörelsen är i ständig förändring. Den gamla folksrörelseidrotten tappar medlemmar och har svårt att rekrytera nya ledare. Föreningarna dör eldsjälsdöden. När den eller de som drivit verksamheten inte orkar längre finns där ingen som tar vid. Ungdomar som inte tycker att de utvecklas eller känner tillhörighet väljer andra sysselsättningar. Azalea BK försöker att ta  de snabba förändringarna på uppstuds för att säkra möjligheterna att utveckla och driva en modern folkrörelseidrott. Arbetet med värdegrundsfrågor som resulterat i policydokumentet Våra riktlinjer har gett oss en utmärkt platttform för att ta oss an de utmaningar som vi nu ställs inför.

På väg mot framtidens fotboll

Våra tankar om en inkluderande fotboll där alla får vara med och där måttet på framgång mäts i hur många spelare vi får med hela vägen ligger helt i fas med idrottens och fotbollens styrdokument Idrotten vill och Fotbollens spela, lek och lär. Våra vilja att vara en juste förening som utvecklar talang hos alla i stället för att leta efter talanger, att vara en förening där idrottslig framgång är en "bieffekt" av en bra och inkluderande verksamhet stöds av forskningen. Men vi kan inte slå oss till ro med det. För att kunna ha en långsiktigt hållbar verksamhet måste vi fortsätta att utvecklas för att kvalitetssäkra verksamheten och kunna hålla vad vi lovar:

Det ska alltid vara lite roligare att vara med i Azalea BK än att inte vara det!

Vi har därför tagit ett helhetsgrepp på verksamhetsutvecklingen och satsar på att utveckla följande verksamhetsområden:

• Förbättra fotbollsverksamheten genom ledar- och spelarutbildning
  • Förbättra strukturen och arbetsfördelning i styrelsearbete och kommittéer
  • Skapa kringarrangemang som skapar ett mervärde och genererar intäkter

Nu har vi genom stöd från föreningslyftet möjlighet att påbörja lyftet mot framtidens fotboll.

Föreningslyftet

Göteborgs Fotbollsförbund driver sedan några år föreningsutvecklarprojekt som en del av Idrottslyftet. Azalea BK har i olika steg deltagit bland annat i projektet Holmars IF och handledarutbildning. I arbetet har det vuxit fram en idé som man drivit tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, om att alla stora barn- och ungdomsföreningar och  borde ha en föreningskonsulent eller föreningsutvecklare som driver utvecklingsarbetet framåt.

Föreningslyftet är ett första steg i den riktningen. Projektet ger deltagande föreningar möjlighet att ha anställning på 50% av en heltid. Det är 16 föreningar som deltar i projektet. Azalea BK, Älvsborgs FF, Lärje/Angereds IF, IF Warta och Hisings Backa FC, Öckerö IF/Hönö IS och Ytterby IS är de föreningar som fått bidraget fullt ut. Övriga deltagande föreningar är Älvängens IK, Landvetter Fotboll, Lerums IS, Fässbergs IF, Lindome GIF, Sävedalens IK, IFK Göteborg och BK Häcken som har fått delar eller inget bidrag alls.
Det är GFF, SISU Idrottsutbildarna och respektive kommun som tillsammans med föreningarna själva som finansierar projektet.

Föreningsutvecklare i Azalea BK

Leif Skoog är sedan februari 2014 anställd av Azalea BK som föreningsutvecklare  50% av en heltidstjänst.10% av tjänsten är reserverad för projektgemensamma övningar på Fotbollsförbundet. 40% av tjänsten ägnas åt att utveckla Azaleas verksamhet.

Handlingsplan

För att satsningen på en föreningsutvecklare ska driva verksamheten framåt har vi med formulerat en handlingsplan. I vänstermenyn hittar du länken till den.

Idrotten vill att så många som möjligt ska idrotta så länge som möjligt:

Uppdaterad: 2016-11-03 10:19
Skribent: Leif Skoog