Hoppa till sidans innehåll

Ord på vägen

2017-11-08 21:49
Till alla föräldrar, ledare och medlemmar i Azalea BK. 2017-11-07, Majorna, Göteborg.
  • Uppdaterad: 2017-11-09 21:41

Azalea BK är stadsdelens största förening för barn och ungdomar. Tack vare ert ideella engagemang kan vi tillsammas årligen sysselsätta över 600 barn med rörelseaktivitet. Glöm inte att påminna er själva och de vuxna omkring lagen om det fantastiska arbete som görs för alla barn, för stadsdelen och för stadens framtid. För det är just det som vi gör. Vi rustar för framtiden. En av grundprinciperna i föreningslivet är att vi tillsammas ska hjälpa till att uppfostra barnen (och ibland vuxna). Föreningslivet ger barnen möjlighet att uppleva och delta i demokratiska processer, konsensus beslut, motgångar, gemenskap, konflikter och glädjestunder. 

När ni tar beslut i era lag, när ni hanterar konflikter eller diskuterar era lags möjligheter så ska ni alltid ha ”barnens bästa” framför ögonen. Det är en annan grundprincip för föreningslivet. För att vi tillsammas ska ha en så nära samsyn om just ”barns bästa” har klubben skapat ”Azaleas Riktlinjer”. Det är ett värdegrundsdokument som ger en riktning när det är dags att ta beslut om vad som är bäst för barnen. Azaleas riktlinjer är räknas som ett av Sveriges starkaste värdegrundsarbete, med omnämningar av SvFF,  SISU Idrottsutbildarna och svenska idrottsforskare. 

Azaleas styrelse är ingen ”myndighet” som har som uppgift att övervaka, utan styrelsen ska försöka guida föreningen framåt. Då det är en demokratisk förening och styrelsen byts ut med jämna mellanrum är våra riktlinjer grundläggande även för styrelsens arbete. 

Den senaste forskningen pekar på att värdegrundsdokumenten är föreningens viktigaste redskap för att behålla fler och för att klara av det demokratiska uppdrag som vi har från Riksidrottsförbundet. Men det finns en viktig förutsättning. Utgångspunkten är inte att ledare ska följa värdegrunden för att de måste, utan för att de vill. 

Jag är stolt över att representera Azalea. Som idrottsforskare själv kan jag alltid stå rakryggad när jag berättar om det fina arbete som görs i Majorna/Linné. Som jag nämnde tidigare så består idrotten även av intressekonflikter. För vem kan klandra en förälder att tolka ”barns bästa” just utifrån sitt eget barns nuläge? Återigen, vi i styrelsen ser oss inte som en övermyndighet. När vi upplever att beslut och åsikter om riktning skiljer sig från Azalea modellen så tar vi det som skarp kritik. Budskapet har inte nått fram och vi behöver arbeta med bättre strukturer för att nå målet med att bedriva verksamhet i linje med vår värdegrund.

Jag vill avsluta med att uppmana er att aktiva delta under utbildningsveckan på de aktiviteter som passar just dig. Läs, reflektera och diskutera Våra riktlinjer i era lag. Låt de guida er i era beslut om ”barns bästa”. 

Tack

Ordförande, John Dohlsten

Skribent: John Dohlsten
Epost: This is a mailto link

 

Spelklar
Folksam - Spelklar

Azalea BK


Sponsorer:

140610-Stiftelsen-Dunross

 

 

icamajorna


Samarbetspartners:

 

 

 

Idrottens Bingo


Postadress:
Azalea BK - Fotboll
Ekedalsgatan 18-20
41466 Göteborg

Kontakt:
Tel: +4631-14 34 33
Fax: +4631-14 34 33
E-post: This is a mailto link

Se all info